top of page

Да си облечен в изкуство


Няма как да отречем, че в България се е зародила тенденция да свързваме Япония главно със суши или ядрени бомби (в зависимост от ЕГН-то на личните ни карти). Но това далеч не е единственото, което тази екзотична страна въплъщава в културата и историята си.


Увери се в това, като посетиш едно от най-атрактивните събития на годината Aniventure Comic Con (ACC)! Фестивалът се завръща в България на 15 и 16 септември и ще се проведе в Интер Експо Център.

АСС предлага безброй вълнения, сред които срещи със звезди от “Игра на тронове” и “Западен свят”; възможност да разбереш как моливът оживява върху парче хартия директно от артисти, създали едни от най-добрите комикси; да участваш в разнообразни игри и да вземеш съвет от популярни влогъри. (повече тук)

Но когато сложим “comic con” в едно изречение с “Япония”, е просто неизбежно да не получим косплей. Да, точно така! АСС ти дава възможността да дадеш живот на супергероя вътре в теб, като го облечеш в изкуство. Вдъхновение можеш да получиш на място от световно популярните Reika(Япония), Kamui Cosplay (Германия) и Mellu (Русия).

За да си напълно подготвен, ние ти предлагаме малко информация за това какво всъщност са косплей костюмите, как се правят те и можеш ли да се справиш сам, или ще се наложи някой да удари едно рамо.


За непросветените

Щом си се хванал да четеш тази статия, най-вероятно вече си сериозно запознат с това какво е косплей, но все пак за тези, които са се объркали и не знаят какво правят тук, ще посветим кратко въведение. Косплей е комбинация от думите “costume” и “play”, а хората, които го практикуват, се наричат косплейъри и се обличат като любимите си герои от анимации, видео игри, комикси, филми и други и разиграват различни сцени.

Костюмите

Да събера всичко за изработката на костюмите в една статия е почти толкова невъзможно, колкото да успея да направя такъв. Но има няколко стъпки, които всеки, решил да навлезе в косплей културата със собственоръчно изработен костюм, трябва да следваПсихическа подготовка

Може би най-важно нещо е да се подготвиш психически за дълъг, упорит труд, много грешки, часове проучване в интернет и поне 2-3 убождания от игла. НО! всички тези изтощаващи фактори са възнаградени с неописуемо чувство от удовлетвореност и удоволствието да се появиш пред останалите косплейъри и гордо да заявиш: “Направих го сам!”


Изисквания

Преди да се спреш на определен костюм, е нужно да имаш предвид няколко изисквания. На първо място той трябва да е безопасен за теб и останалите косплейъри. Не забравяй, че това, че си облечен като Catwoman, не означава, че всъщност имаш 9 живота. Запознай се и с правилата на конвенцията, която ще посетиш. Те обикновено са свързани с допустими оръжия, материали, вещества и химикали, дори голота.


Малките детайли

След като си избрал героя, в който ще се превъплътиш, е добре да “разбиеш” костюма му на части, които да огледаш внимателно. Намери изображения от всеки ъгъл, за да се убедиш, че си се запознал с всеки малък детайл. Изготви си подробен списък. Това определено ще ти спести значителен брой досадни грешки и връщания до магазина за допълнителни материали. Ще ти помогне и да изчислиш максимално близо сумата, която ще ти е нужна за финалния проект. Все пак не си Тони Старк - парите са ограничено количество за нас простосмъртните.


Ти си просто човек

Когато правиш сам костюма си, не трябва да забравяш, че си с размерите на човек, тоест трябва да внимаваш с пропорциите. Реалността е такава, че не си Nightelf висок 2.30м, а мускулите на Superman и фигурата на Saeko Busujima просто на са заложени в гените ти. Колкото и да тренираш и каквото и да ядеш, си оставаш обикновен, недостатъчно еволюирал хомо сапиенс.


Време

В зависимост от избрания костюм и уменията, които имаш, времето за изработка може да отнеме дни, може да отнеме и месеци. Нека погледнем реално на нещата - ако успееш да направиш костюм за 2 дни, то или творението ти не е никак сполучливо, или притежаваш способности, които са присъщи на Светкавицата или Доктор Стрейндж.

Истината е, че след избора на костюм следва сложния процес, в който пазаруваш, режеш, бодеш, шиеш, лепиш, боядисваш, дори понякога строиш. И повечето от тези неща ги правиш десетки пъти, за да получиш краен резултат, който поне не искаш да изхвърлиш през терасата.

Съвет: Препоръчително е да започнеш около 6 месеца преди датата на конвенцията, а седмица преди нея се зареди с добро количество енергийни напитки и храни, а за по-лабилните и малко Валериан.


Цена

Цената за изработка варира в зависимост от костюма, който искаш, материалите, които ползваш и грешките, които допускаш (защото такива ще има!).

Може предварително да си изчислил сумата, която ще ти е нужна, но в последствие да осъзнаеш, че вече си я надминал, а си Usagi от Sailor moon без коса и ботуши.

Това, което много косплеъри правят, е да отделят малко пари всяка седмица в продължение на месеци. Така, когато дойде моментът за пазаруване, не се налага да харчиш голяма сума наведнъж. Разбира се, този метод работи само ако не си от хората, за които спестяването е по-трудно от троен пирует (*guilty*)


Умения

Установихме, че изработването на косплей костюм изисква много креативност и сръчност. Като за начало трябва да имаш поне някакви шивашки умения. Могат да се намерят детайлни инструкции, но някои костюми са прекалено сложни за неопитни шивачи. Пипкавите дейности не приключват с иглата и конеца. Често се изискват допълнителни craft умения и използването на сложни инструменти (например при обработка на дърво и метал). Разбира се, тези неща могат да бъдат научени чрез специализирани курсове или онлайн обучения, но това са допълнителни финанси и време, които не всеки има. Ако смяташ, че си от онези разсеяни, очарователно непохватни личности, можеш да си улесниш живота и просто да си купиш костюм от някой от многобройните магазини или от друг косплеър.


Със собствен костюм или не, сполучлив или не, най-важното нещо, което е нужно, за да си добър косплеър, е да си отдаден на любовта към тази култура. Да я уважаваш и да си искрено посветен са двете неща, които ще ти осигурят симпатиите на това задружно общество.


Обличай изкуството и се забавлявай!

231 views
bottom of page